SAHİH-İ MÜSLİM

Bablar Konular Numaralar  

CUM’A BAHSİ

<< 846 >>

NUMARALI HADİS-İ ŞERİF:

 

5 - (846) حدثنا يحيى بن يحيى. قال قرأت على مالك عن صفوان بن سليم، عن عطاء بن يسار، عن أبي سعيد الخدري ؛ أن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال:

 "الغسل يوم الجمعة، واجب على كل محتلم".

 

[ش (واجب) أي متأكد في حقه. كما يقول الرجل لصاحبه: حقك واجب علي. أي متأكد. لا أن المراد الواجب المتحتم المعاقب عليه].

 

{5}

Bize Yahya b. Yahya rivayet etti. Dediki: Malik'e, Safyan b. Süleym'den dinlediğim, onun da Ata' b. Yesar'dan, onun'da Ebu Said-i Hudri'den naklen rivayet ettiği şu hadis’i okudum: Resulullah Sallallahu aleyhi ve selem dediki:

 

«Cum’a günü yıkanmak her ihtilam olan kimseye vacipdir.»

 

 

İzah:

Bu hadîsi Buharî «Kitâbü'l-Ezan», «Kitâbü'l-Cumu'a» ve «Kitâbu'ş-Şehadat» da; Ebu Davud «Kitâbu't-Tahare» de; Nesai «Kitâbu's-Salat» da; İbn-i Mace dahî «Kitâbu's-Salat» da muhtelif ravîlerden tahrîc etmişlerdir.

 

Vâcib: Müteekkid; demekdir. Burada ondan farz mânâsı rourâd olunmamışdır. Nitekim bir çok sahîh hadîsler bu te'vîlin doğruluğuna şehâdet etmektedirler. Meselâ Hz. Semura hadîsinde :

 

«Bir kimse obdest alırsa ne âlâ! Fakat yıkanırsa, yıkanmak daha faziletlidir.» buyurulmuşdur. Şayet yıkanmak farz olsaydı, abdest alan için «ne âlâ!..» demez; yıkanmanın da yalnız faziletinden bahsetmez; farz olduğunu söylerdi.

 

îhtiam olan: Bulûğa eren manasınadır. îhtilâm olmak bulûğa ermeyi istilzam ettiği için mecazen bulûğa eren yerine, ihtilâm olan tâbiri kullanılmışdır. Burada hakikat mânâya manî olan karine: İhtilâmla beraber, inzal de bulunduğu takdirde cuma olsun olmasın her zaman yıkanmanın lâzım gelmesidir.

 

Bu sayfanın devamı miteliğindeki 846 / 7 nolu Hadis'i de inceleyin zira o Hadis daha etraflı istiyorsanız Buraya tıklayın